Welke soorten eiwit poeders zijn er?

april 29, 2023 Uit Door admin

Als je je plaatselijke supplementen winkel vol met eiwitten binnenloopt, denkt men al snel dat je eiwit poeder kopen gaat. De kleurrijke schappen en de verschillende kuipjes kunnen overweldigend zijn, zelfs voor gevorderde bodybuilders die al lang gewichten heffen.

Eiwitpoeder varianten

Voordat je een paniek-aankoop doet of ten prooi valt aan het verkooppraatje van de medewerker achter de balie, moet je waarschijnlijk een praktische kennis hebben van de verschillende soorten eiwitpoeder. Geloof het of niet, niet alle eiwitten zijn uit dezelfde koe gesneden. Het verschil kennen kan je helpen een weloverwogen aankoop te doen, of zelfs je tildoelen wat sneller te bereiken.

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is hoe het klinkt: eiwit in poedervorm. Eiwit is een essentieel macronutriënt dat essentieel is voor talloze fysiologische functies en dat voorkomt in spieren, botten, huid, haar en zo’n beetje elk ander weefsel in je lichaam. Eiwit bestaat ook uit aminozuren die zelf belangrijke regulerende en herstellende functies hebben.

Eiwitten in je dieet

Of je het nu leuk vindt of niet, je moet eiwitten in je dieet opnemen, niet alleen om de verschillende bovengenoemde structuren te ondersteunen, maar ook om te helpen spieren te kweken. Als je je eiwitinname zou overslaan, zou al het harde werk dat je in de sportschool doet waarschijnlijk voor niets zijn. Een eiwitpoeder supplement kan je helpen om snel en gemakkelijk de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen.

Soorten eiwitpoeder

Er zijn veel eiwit poeder opties op de markt, maar de meeste eiwitpoeder opties zijn afkomstig van enkele bekende voedingsmiddelen zoals zuivel, eieren en plantaardige bronnen. Niet alle eiwitpoeder is echter hetzelfde. Sommige zijn afkomstig uit bronnen van hogere kwaliteit, terwijl voor andere bijzonder strenge productienormen gelden. Om de beste optie voor jezelf te kiezen is het essentieel een geïnformeerde consument te zijn.

Wei-eiwit poeder

Wei-eiwit, een zuivelproduct afkomstig van koemelk, is waarschijnlijk het meest voorkomende type eiwit dat je tegenkomt, en daar is een goede reden voor. Wei wordt algemeen beschouwd als de meest hoogwaardige eiwitbron vanwege zijn gunstige aminozuurgehalte en gemakkelijke opname. Het kan soms worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, maar je ziet het meestal alleen als poedersupplement.

Weiconcentraat poeder

Er zijn verschillende subsoorten wei-eiwit. Weiconcentraat wordt over het algemeen beschouwd als de optie met de laagste kwaliteit vanwege het beperkte raffinageproces. Concentraten bevatten tot 80% puur eiwit in gewicht, maar sommige producten neigen nog lager te lopen. De rest van de voedingssamenstelling bestaat uit koolhydraten en vet.

Dit draagt bij tot een hoger caloriegehalte, wat nadelig kan zijn als je op zoek bent naar een poeder dat je totale voedingsplan niet in de war schopt. De meeste concentraten bevatten echter niet genoeg extra calorieën dat je je er te veel zorgen over moet maken.

Wei-isolaat poeder

Om een product als wei-isolaat te beschouwen, moet het minimaal 90% eiwit in gewicht bevatten. Deze uitgebreide verfijning en geconcentreerde zuiverheid maken wei-isolaat tot de de-facto eiwitpoederbron voor de meeste sporters. Isolaten bevatten ook minder calorieën dan de meeste andere opties.

Verder zorgt een verminderde hoeveelheid koolhydraten er ook voor dat wei-isolaat relatief weinig lactose bevat, wat een redding kan zijn als je dieetbeperkingen hebt. De uitgebreide verwerking van isolaat maakt het wel wat duurder dan sommige van zijn nevenproducten.

Wei-hydrolysaat poeder

Wei-eiwit hydrolisaat is een andere variant van wei-eiwit waarbij het product is behandeld met hitte, enzymen of zuren om het product “voor te verteren” door een aantal peptidebindingen te verbreken. Dit resulteert in een eiwitpoeder product dat zeer snel wordt verteerd en door de meeste sporters gemakkelijk wordt verdragen.

Moet je eiwit poeder kopen?

Het eenvoudige antwoord is ja en nee. Je kunt alle eiwitten die je lichaam nodig heeft binnenkrijgen via het voedsel dat je eet. Als je maaltijdplan op punt staat, met stevige doses volwaardige voedingsmiddelen, dan hoef je technisch gezien nooit een weiproduct te pakken. Neem dit dus in gedachten als je eiwitpoeder kopen gaat.